30 Ocak 2012 Pazartesi

1938 - 1950 Yılları arasında Türkiye Cumhuriyet tarihine etki eden önemli olaylar:

Tarihlerini ve geçmişlerini bilmeyen ve öğrenmeyen nesiller, kendi geleceklerine ve ülkelerinin geleceklerine de sahip çıkamazlar. Bugünün gençliği her geçen gün Türk kimliğinden ve Atatürk ilkelerinden uzaklaşmaktadır.
Bunun farkındalığı da siyasi iktidarca unutturulmaktadır.




1938 - 1950  Yılları arasında Türkiye Cumhuriyet tarihine etki eden önemli olaylar:

Değerli okurlarım; Aynı zamanda, http://cumhuriyetciulusalhareket.blogspot.com/
sayfamızda da yayında bulunan bu önemli tarihsel olayların anımsatmasını, Türkiye’nin en çok okunan “Milliyet Blog” köşemizde de sizlerle paylaşıyorum.

Saygılarımla.

Prof. Dr. Öner SAMANLI


•(11 Kasım 1938) İsmet İnönü Cumhurbaşkanı; Atatürk'ün ölümü üzerine "İkinci Adam" İsmet İnönü oybirliğiyle Cumhurbaşkanlığına seçilmiştir.

•(26 Aralık 1938)İnönü "Milli Şef"; CHP Olağanüstü Kurultayı’nda İsmet İnönü'ye "Değişmez Genel Başkan" unvanı verildi. Ayrıca "Milli Şef" olarak anılmaya başlanılmıştır.

•(7 Temmuz 1939) Hatay Türkiye'de;  Daha önce Türkiye'ye katılma kararı alan Hatay Devleti, fiilen Türkiye'nin ili olmuştur.

•(17 Nisan 1940) Köy Enstitüleri Kanunu;  Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim hamleleri arasında yaralan Köy Enstitülerinin kurulması kanunlaşarak yürürlüğe girmiştir. (Ne acıdır ki, Köy Enstitüleri 1954'te kapatılmıştır.)

•(18 Haziran 1941Türk-Alman Paktı; Türk-Alman saldırmazlık paktı imzalanmıştır.

•(23 Haziran 1941) Refah Faciası;  2. Dünya Savaşı başlamadan İngiltere’ye sipariş edilen 4 denizaltı ve 4 muhribi teslim almak için yola çıkan Refah Şilebi batırılmıştır. Olayın seyri şöyledir; Mersin Limanından Mısır'ın İskenderiye Limanına giderken gece vakti atılan bir torpido sonucu gemi sulara gömülmüştür. Gemide yaklaşık 150 kadar mürettebat şehit olmuştur.

•(11 Kasım 1941) Varlık Vergisi;  Özellikle gayrimüslim ticaret erbabını hedefleyen "varlık vergisi" kanunu çıkartılmıştır. Bu uygulama 1,5 yıl sürmüştür. Ödeme yapmayanlar çalışma kamplarına gönderilmiştir. Bu durum, CHP’nin büyük bir siyasi hatası olarak gelecek tarihlere de yansıyarak, partinin bugünkü iktidardan uzak haline kadar yansıyan önemli bir etmen olmuştur.

•(1942) Von Papen'e Suikast;  Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Von Papen'e Ankara'da bir suikast girişiminde bulunulmuştur.

•(14 Temmuz 1942) Atılay Denizaltısı; Atılay denizaltımız batmıştır. 90 denizcimiz şehit olmuştur.

•(7 Aralık 1943) Roosevelt-İnönü-Churchill buluşması; Amerikan başkanı Roosevelt, İngiltere başbakanı Churchill ve Türkiye'yi temsilen İsmet İnönü Kahire'de buluşmuşlardır. 2. Dünya Savaşının gidişatı üzerine konuşulmuştur.

•(7 Eylül 1944) Irkçı-Turancı Davası; Aralarında Reha Oğuz Türkken, Fethi Tevetoğlu, Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan ve Alpaslan Türkeş gibi isimlerin bulunduğu "Irkçı -Turancılar Davası" başlamıştır.

•(4 Aralık 1945) Tan Olayı; Dönemin en tanınmış ve sol eğilimli gazetelerinden "Tan" gazetesi ve matbaası kışkırtma sonucu öğrencilerce basılmıştır. Gazete idaresi ve matbaası yakılmıştır.

•(23 Şubat 1945) Almanya'ya savaş; Türkiye Almanya'ya kağıt üzerinde savaş ilan etmiştir.

•(7 Ocak 1946) Demokrat Parti kurulmuştur; Celal Bayar ve Adnan Menderes gibi isimlerden oluşan bir grup CHP'den ayrılarak, Demokrat Parti'yi kurmuşlardır.

•(5 Nisan 1946) Missouri savaş gemisi, İstanbul’da; ABD Donanmasına ait Missouri savaş gemisi İstanbul'a gelmiştir. Gemi, Amerika'da ölen elçimiz Münir Ertegün'ün tabutunu Türkiye’ye getirmiştir. Bu ziyaret basit bir ziyaret olmaktan öte değerlendirilmiş ve Türk-ABD ilişkileri için jest olarak algılanmıştır.

•(21 Temmuz 1946) İlk Çok Partili Seçimler; Cumhuriyet tarihinin ilk muhalefet partili seçimi yapılmıştır. CHP 396, DP 61 milletvekili çıkarmıştır.

•(12 Mart 1947) ABD Yardımı; Cumhuriyet tarihi içinde ilk ABD yardımı gündeme gelmiştir. Böylelikle daha sonra ABD ile gelişecek ilişkilerin temeli o günlerde atılmıştır.

•(5 Mayıs 1949); Türkiye Avrupa Konseyinde Türkiye Avrupa Konseyine katılmıştır.

•(2 Mart 1950) Muğlalı Davası; Orgeneral Mustafa Muğlalı idama mahkum edilmiştir. Cezası daha sonra müebbede çevrilmiştir. Karara gerekçe olan olay Van'ın Özalp ilçesinde 33 köylünün öldürülmesidir. Bilindiği üzerede 2011 yılında AKP hükümetinin Savunma bakanlığının istemiyle, Genel Kurmay Başkanlığınca bu kışlanın kapısındaki Orgeneral Mustafa Muğlalı ismi kaldırılmıştır.

•(14 Mayıs 1950) Demokrat Parti iktidarda; DP İktidarı seçimleri kazanarak, o güne kadarki CHP'nin tek parti iktidarına seçimler yoluyla son verilmiştir. "Yeter, söz milletindir!" söylemiyle yola çıkan Demokrat Parti 14 Mayıs'taki seçimlerde 396 milletvekili çıkartarak tek başına iktidar olmuştur. CHP 68 milletvekili çıkartabilmiştir. Celal Bayar Cumhurbaşkanı, Adnan Menderes Başbakan olmuştur. Böylece Türkiye Cumhuriyeti’nin, halkçı iktidar sisteminden, sermaye iktidarı sistemine doğru yönelen yolundaki varsıllığının ve gelecek yıllarda da iktidarlara gelebilmesinin önü açılmıştır.

•(16 Haziran 1950); Arapça Ezan okunması; DP iktidarının ilk icraatlarından birisi, Türkçe okunan ezanın tekrar Arapça okunmasını sağlamak olmuştur.

•(17 Ekim 1950)Türk Tugayı Kore'de; Meclise danışılmadan, DDP hükümetinin kararıyla  ve ABD ile kurulan yandaşlık ilişkiler gereğince ilk Türk Tugayı Kore'ye gönderilmiştir.

BU ANIMSATMALARIMIZIN ANA FİKRİ: Tarihlerini ve geçmişlerini bilmeyen ve öğrenmeyen nesiller, kendi geleceklerine ve ülkelerinin geleceklerine de sahip çıkamazlar.

Prof. Dr. Öner SAMANLI


"ATATÜRK ENSTİTÜSÜ”
LİNKE TIKLAYIP, BEĞENİ YAPARAK KATILABİLİRSİNİZ.


“ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ”
LİNKE TIKLAYIP, BEĞENİ YAPARAK KATILABİLİRSİNİZ.


“ATATÜRK GENÇLİK MERKEZİ”
LİNKE TIKLAYIP, BEĞENİ YAPARAK KATILABİLİRSİNİZ.




DOSTLARIM BENİMLE İLİNTİLİ FACEBOOK SAYFALARINA TIKLAYARAK ULAŞABİLİR VE SAYFALARIMIZA KATILABİLİRSİNİZ




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder